Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Μόνο μια λέξη θα αλλάζαμε σήμερα στο κείμενο του συναδέλφου Νίκου Καλτσά:

Ο Τηλέμαχος είναι πια απών.


Πήγαμε όλοι οι παλιοί συνάδελφοι να τον ξεπροβοδίσουμε: και συνταξιούχοι και της Εφημερίδας των Συντακτών και της Ελευθεροτυπίας. 

Είχε ήλιο, βροχή κι ένα λαμπρό ουράνιο τόξο...


Βουρλιώτες                  02/12/13
Για τον Αρη Καπλανίδη από το Ναζλί της Μικράς Ασίας

«Ο καλύτερος Βουρλιώτης είναι κρεμασμένος από δέντρο». Η ατάκα του Τηλέμαχου Βαρίκα, προϊσταμένου στο τμήμα της Διόρθωσης στην «Ελευθεροτυπία», συνοδευόταν από ένα πονηρό χαμόγελο και πάντα απευθυνόταν σε μένα γιατί ήξερε πως -λόγω καταγωγής- θα «τσιμπήσω».

Μετά τις πρώτες φορές αντιμετώπιζα την πρόκληση προετοιμασμένος. «Τηλέμαχε» του έλεγα, διαβασμένος πλέον, «από τα Βουρλά, τις αρχαίες Κλαζομενές, καταγόταν ο φιλόσοφος Αριστομένης».

«Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» συνέχιζε εκείνος χαμογελαστός και απτόητος, «και δεν το λέω εγώ, οι Σπαρτιάτες το έλεγαν».

«Στα Βουρλά γεννήθηκε ο Σεφέρης» αντέτεινα εγώ, βέβαιος πως ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας θα τον έκανε να σωπάσει.

«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» μου απαντούσε γαλήνιος, διασκεδάζοντας με τον εκνευρισμό μου.

Ο Τηλέμαχος είναι πια συνταξιούχος, εγώ είμαι στην «Εφ.Συν.», όμως αν συνεχίζαμε να δουλεύουμε μαζί, δύο νέα πρόσωπα της επικαιρότητας θα έδιναν καινούργια επιχειρήματα στο αθώο του πείραγμα και στον αφελή τοπικισμό μου.

Βουρλιώτες ονομάζονται και οι δύο, άρα είναι πιθανό οι οικογένειές τους να κρατάνε από τη μικρασιάτικη πόλη. Ο ένας είναι τραγουδιστής. Εκπροσωπεί ένα μουσικό υβρίδιο της ελληνικής hip-hop σκηνής, συμφιλιωμένο με αμήχανες αντιγραφές αμερικάνικων βιντεοκλίπ και με παρουσία σε νυχτερινές πίστες της παραλιακής. Ο Νίκος Βουρλιώτης δεν δίστασε να καλύψει χηρεύουσα θέση σε μουσικό σχήμα στο πλάι του Νότη Σφακιανάκη, παρά τις γνωστές δηλώσεις του τελευταίου.

Ο άλλος είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Τα συνήθη σχόλια για βραδύτητα ή ολιγωρία της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν βρήκαν αντίκρισμα στο έργο του. Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης αποφάσισε άμεσα και με γενναιότητα να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Πάντως, μία φορά η «διαφωνία» με τον Τηλέμαχο είχε λήξει με ισοπαλία. Ηταν όταν παρενέβη ένας άλλος συνάδελφος, ο Κώστας Χατζηκωστής. Κύπριος ο Χατζηκωστής, επομένως ουδέτερος· σταματήσαμε και οι δύο για να τον ακούσουμε: «Ξεχνάτε τον Ελευθέριο Βενιζέλο…». «Σπουδαίος, αλλά δεν ήταν Βουρλιώτης» βιάστηκα να του απαντήσω. «Ναι, αλλά ήταν εκείνος που είχε πει ότι “ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα”».

Νίκος Καλτσάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου