Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

CRAFTBOOK ΙΙ – ETEΡΟΤΗΤΑ


 Κείμενο που διαβάστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου 
στο καφέ Μύρτιλλο //www.facebook.com/Myrtillo//

CRAFTBOOK ΙΙ 

ΚΡΙΣΗ και ETEΡΟΤΗΤΑ  

Ας αρχίσουμε από την κρίση, δεδομένου ότι η ομάδα CRAFT υπάρχει εξαιτίας και εναντίον της κρίσης. Το πώς η κρίση επηρέασε την κοινωνία ως σύνολο, τον καθένα ξεχωριστά στην εργασιακή και προσωπική ζωή του, πώς επηρέασε το νέο πολυσύνθετο είδος οικογενειών που βλέπουμε συνεχώς να επεκτείνονται γύρω μας –μονογονεϊκές, ομοφυλοφιλικές, πολυ-γαμικές, πολυεθνικές–, αυτές τις επιδράσεις δεν τις έχουμε μελετήσει ως όλον. Και πρέπει να ξεφύγει κανείς από το αμιγώς προσωπικό ή το αυστηρά οικονομικό για να τις ψηλαφήσει.

Δεν μπορούμε πάντως να μην καταμετρήσουμε δίπλα στις αμέτρητες απώλειες και κάποιες παράπλευρες θετικές επιρροές. Αυτό που θα λέγαμε αλλαγή παραδείγματος:

Άνθρωποι, δηλαδή, που συνενώνονται και προσπαθούν να εφεύρουν μια χαμένη συλλογικότητα, σε επαγγελματικές είτε / και κοινωνικές δραστηριότητες. Καλλιτέχνες που καταφέρνουν να καθρεφτίσουν στην τέχνη τους τον αναβρασμό τού εδώ και τώρα. Συλλογικότητες που προσπαθούν να συνδεθούν με τη φύση και την οικολογία, με την πολιτική, με την κοινωνία, χρησιμοποιώντας άλλοτε επεξεργασμένους, άλλοτε αταβιστικούς τρόπους.

Παιδί της Κρίσης και του Δικτυακού χώρου το CRAFT, είναι τέκνο αυτής ακριβώς της θετικής ματιάς σ’ έναν κόσμο που αν ο καθένας μας δεν τον στηρίξει με τα αδύναμα χέρια του, μπορεί και να καταρρεύσει. Είναι ένα παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών ο χώρος που μας φιλοξενεί, το Μύρτιλλο. Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση που, παρά τα βραβεία που έχει λάβει, εξακολουθεί να παλεύει για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση σε ζόρικους καιρούς. Άλλο ένα, το Κοινωνικό Ωδείο στον Βύρωνα. Ένα ακόμη, η σχετική ηρεμία με την οποία αντιμετωπίσαμε τα capital controls και η συνεισφορά ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα μας.

Η οικονομική κρίση έφερε λοιπόν μια όξυνση της κρίσης και της ευαισθησίας μας, μια διάκριση του τι είναι σημαντικό. Μας θύμισε πως εκτός της προσωπικής επιτυχίας και της ευμάρειας υπάρχει η Ελευθερία, η Ισότητα και η Αδελφότητα.

Πως μέτρον όλων είναι ο άνθρωπος. Όχι μόνον ο διπλανός, αλλά και ο απέναντι, ο αλλόγλωσσος, ο διαφορετικός, ο κουήρ. Ο κόσμος μας, όσο κι αν κάποιοι θερμοκέφαλοι δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν, είναι ένα πολύχρωμο πάτσγουερκ εθνικοτήτων, φύλων και φυλών, δυνατοτήτων και ικανοτήτων, πιστεύω και νοοτροπιών. Σαν το «Δώρο της Παπλωματούς» στο ομώνυμο παραμύθι. Ένα τέτοιο δώρο πάτσγουερκ είναι το βιβλίο ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ, της ομάδας CRAFT και των Μικρών Εκδόσεων. 

Τι είναι, όμως, η ετερότητα;;; 

Κάθε συμμετέχων, από τους 91 συνολικά, με τον δικό του τρόπο, με ιστορίες ή ποιήματα, αποφθεύγματα ή αφορισμούς, εικόνες, γλυπτά ή ζωγραφική, δίνει μιαν απάντηση που μπορεί να συμπληρώνει ή να κοντράρεται μ’ αυτήν του επομένου. Ν’ ακούσουμε κάποιες:

  • ·    Καθένας από μας υπάρχει με τον δικό του μοναδικό και αυθεντικό τρόπο και συνάμα όλοι μαζί ανήκουμε στα «ανθισμένα τοπία» της ανθρωπότητας.
  • ·         Ανάμεσά μας κάθε στιγμή τώρα ένας άνθρωπος κουρασμένος, που έρχεται από μακριά, από μιαν άλλη χώρα, πιστεύει σ’ άλλο θεό, ερωτεύεται αλλιώς, μιλάει με φθόγγους, τραγουδάει μόνο μέσα του πια...
  • ·       Ο Άλλος δε βρίσκεται στα σκίτσα του Σαρλί Εμπντό˙ ο Άλλος είναι στον καθρέφτη όπου Δεν Μπορώ να κοιταχτώ.
  • ·        Να διψάτε ο ένας άνθρωπος τον άλλο.
  • ·        Και τότες εραγίστηκε κι ήρθε αλλιώς ο κόσμος κι ο ουρανός περπάταγε κι η θάλασσα πετούσε και τα βουνά κρυβόντουσαν μες στων ψαριών τα μάτια.
  • ·         Είμαστε όλοι μετανάστες σ’ αυτή τη γη. Μερικούς τους ξέβρασε η θάλασσα σε χρυσαφένια αμμουδιά κι ο ήλιος ξασπρίζει τα κόκκαλά τους με δέος.
  • ·       Ήρθε ο Άλλος, σημαδεμένος, διαφορετικός, ήρθε μέσα από παραβολές, από παραμύθια, σαν τον «Αυλητή του Χάμελιν», όπου σώθηκαν από τη σαγήνη του μαγεμένου αυλού, που πήγαινε τα παιδιά στο χαμό, τρία μόνο: ένα τυφλό, ένα κουφό και ένα κουτσό. Αυτά που δεν ταίριαξαν, δεν προσαρμόστηκαν στο ρεύμα, δεν μπορούσαν να ακούσουν, να δουν, να προλάβουν, και έτσι σώθηκαν. Μακάριοι, λοιπόν, οι Ξένοι, οι Αταίριαστοι, οι διαφορετικοί, οι ενάντια στο ρεύμα, αυτοί που φέρνουν το καινούργιο, αυτοί που ακολουθούν το δικό τους δρόμο.
  • ·        Τώρα το σπίτι σου είναι χτισμένο μόνο από σάρκα και αίμα. Κι όσες φορές κι αν σε διώξουν, το παίρνεις μαζί σου.


Και ω του θαύματος, κάποιος αναφωνεί

  • ·       Ω πολύχρωμο, ετερότητας προϊόν! Τι χάρμα οφθαλμών!


λες για το πάπλωμα της θαυμαστής παπλωματούς ή, λες, ακριβώς για το βιβλίο μας, το CRAFTBOOK ΙΙ – ETEΡΟΤΗΤΑ.


Γιούλη Βολανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου